Hello world! Brutaali kutsuu!

Kuva: kasvattaja

Otsake jo valehtelee tässä blogissa. Tekstissä esiintyvä mustaterrieri on tänään vähän yli kolme viikkoa vanha. Se ei todellakaan asu Keravalla, vaan pentulaatikossa Hämeenlinassa. Toki tarkoitus on että sieltä pentueesta yksi narttu muuttaa heti alkuvuodesta tänne Keravalle.

Meillä on laumassamme keskikokoinen snautseri ja toisena koirana kääpiösnautseri jo ennestään. Koirahistoriassani on airedalenterrierejä ja suursnautsereita neljä kappaletta, eli jonkinlainen tuntuma koiran kanssa elämiseen on.
Luonnollista olisi ollut ottaa seuraava riiseni, suursnautseri, mutta ennen ensimmäistä koiraani, ihan -80 luvun alussa, olin kiinnostunut mustaterriereistä. Silloin ensimmäiseksi koirakseni tuli airisuros ja hetken päästä sille kaveriksi suursnautserinarttu.

Mustaterrierit olivat vielä siihen aikaan todella vaikea rotu luonteeeltaan ja muutenkin. Ärjyjä melko arvaamattomia suuria koiria. Venäjänkieliset nimitykset antavat hiukan viitteitä mitä rodusta rodun kotimaassa on ajateltu, ja mihin sitä on jalostettu, Venäjän Musta Karhu ja Stalinin koira ovat esimerkkejä.

Armeijan ja jossain määrin poliisin palveluksessa ja hallussa koirat neuvostoliitossa olivat. Neuvostoliiton hajottua Stalinin koirat siirtyivät siviileiden haltuun ja jalostettaviksi. Siitä alkaen rotu on kehittynyt niin ulkoasultaan kuin luonteeltaan suurin harppauksin sekä kansainvälistynyt maailmanlaajuiseksi koiraroduksi.
Nykyiset suomalaiset mustaterrierit ovat täysin erilailla käyttäytyviä koiria kuin ne joita kahdeksankymmentäluvulla maahan neuvostoliitosta tuli.

Siinä on neuvostoliittolainen toisinajattelija ajatellut kolmasti ennen kuin on lähtenyt Stalinin Mustansurman kanssa kilpajuoksuun. Ko. kilpailuista olen kuullut silminnäkijätarinoita takavuosien pärnussa, saarenmaalla, tallinnassa ja narvassa. Yleensä ne juoksut voitti koira.

Nykyisin tapaamani mustaterrierit ovat ulkonäöltään kuin isompia suursnautsereita, isot mustat ovat tanskandogin kokoluokkaa. Luonteeltaan eritttäin rauhallisen oloisia ja aika avoimen tuntuisia. Ystävällisiä. Kaikki tuo sanottuna jotenkin suhteessa suursnautseriin joita paremmin tunnen.
Kun kävimme pentuja katsomassa paikalla oli kolme aikuista mustasurmaa, kyseessä on tietysti perhekohtainen asia ehkä enemmän kuin rotukohtainen, mutta ei sen hienommin, ystävällisemmin ja rauhallisemmin kolme jättikokoista koiraa voi olla ja elää kuin nämä tekivät.
Vielä kun huomioi että tultiin täysin vieraina paikalle ja heidän kotiinsa ja pentujensa luokse, niin  melkeimpä sanoisin etten kolmenkymmenen koiravuoden aikana ole rauhallisempia ja fiksumpia tyyppejä tavannut.
Tässä taas tulee tämä fakta että olen koiranäyttelyharrastuksen ja koirien valokuvaamisen puitteissa käynyt ennemmin sadoissa kuin kymmenissä koiraperheissa ja -porukoissa erittäin monien rotujen puitteissa ja useammissa maissa kuin nyt muistan.

Ihastuminen on ihastumista, ja saakin olla. Mutta koitin tuossa kokemusta alleviivata, että kai minulla jonkinlaista pohjaa on, johon verrata. Ettei ihan pelkäksi fiilistelyksi homma ole mennyt, mutta kyllä mustaterrierit on noussut päähän. Näinhän ei muistaakseni yleensä sanota, noussut päähän?, jostain myönteisestä. Siitäkin huolimatta mahdottoman sopivan tuntuista porukkaa. Siis tänne meille sopivan tuntuista. From Russia With Love.

Black Russian Terrier on rodun maailmanlaajuinen nimi, lyhenne BRT. Meillä on tässä miettimistä mikä kutsumanimi omalle koirallemme annetaan. Nyt se kulkee työnimellä Brutaali, tulee tuosta rodun lyhenteestä.
Sanakirjan mukaan brutaali tarkoittaa raaka, alkukantainen. Ei välttämättä paha koirasta puhuttaessa. Kunhan ei ole vain brutaali.

katso  http://www.youtube.com/watch?v=7O-bBBhlbzQ

Mainokset

One thought on “Hello world! Brutaali kutsuu!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s